Zpět Detailní filtr
Zpět

Prosecco v limitované akci -25%. UKÁZAT PROSECCO

Jak chutnají vína ze španělské oblasti La Rioja

Jak chutnají vína ze španělské oblasti La Rioja

Španělsko je už několik let zemí s největší rozlohou vinohradů na světě. Nejznámější a největší vinohradnickou oblastí je DOCa Rioja, v níž sídlí více než 500 vinařství. Jak chutnají vína, která milují lidé z celého světa?
 


el-coto-divka-vino.jpg Aktuální plocha vinohradů v La Rioja z roku 2018 je 65 840,77 ha a ročně se vyrobí 250 milionů litrů vína. Na 91 % plochy vinohradů jsou vysázené modré odrůdy - Tempranillo, Garnacha, Graciano, Mazuelo. Z bílých jsou to Viura (Macabeo), Garnacha Blanca, Tempranillo BlancoVerdejo a z mezinárodních odrůd Chardonnay a Sauvignon Blanc. La Rioja byla první ve Španělsku, která v roce 1933 získala status DO a v 1991 DOCa.

rioja-mapa-wineplanet.png  

La Rioja se člení na tři zóny

Rioja Alta – nachází se v západní části Rioji a nejvyšší nadmořské výšce jako ostatní oblasti. Půdy mají více jílových a aluviálních prvků a méně vápence jako sousední Alavesa. Vína se obvykle považují za elegantní s vyváženou kyselinkou. Vinaři se více orientují na klasický styl vín.
 
Rioja Oriental – je ovlivněná středomořským podnebím Atlantického oceánu, je nejteplejším a zároveň nejsušším místem v Rioje. Leží ve východní části a větší důraz se klade na odrůdu Garnacha. Vína jsou plnější než z ostatních oblastí.

Rioja Alavesa – rozestupy mezi řadami vinohradů jsou větší než v ostatních oblastech. Je to kvůli relativně špatným podmínkám půdy, kde réva potřebuje větší vzdálenost od sebe, aby byla menší konkurence o živiny. Vinice se nachází v podobných nadmořských výškách jako Rioja Alta a klima je velice podobné. Půdy mají více vápence než v Rioja Alta a proto mají vína vyšší aciditu.

Rioja-specifikacia-spanielske vino-wineplanet.png  

Styl červených vín v Rioje

Všechna červená vína z Riojy vyzrávají v dubových sudech. Americké dubové sudy byly historicky preferované, ale dnes většina vinařství používá kombinaci amerických a francouzských sudů. Vína, která vyzrávají v amerických, jsou bohatá a mají ve vůni a chuti charakteristické výrazné tóny kokosu, vanilky, sladkého dřeva. Podle doby vyzrávání vín v dubových sudech vychází oficiální klasifikace vín z Riojy. Na etiketě najdete názvy Joven, Crianza, Reserva a Gran Reserva.
 

  • Joven znamená španělsky mladý. Tato vína v dubových sudech nemusí vyzrávat nebo jsou v nich jen chvíli, některé se dokonce vyrábějí pomocí karbonické macerace. Jsou ovocná, šťavnatá, výborná k tapas, jsou to vína, která pijí mladí.
  • Crianza vína musí s tímto označením vyzrávat v sudech rok a potom rok v láhvi. Na trh se tak dostanou třetí rok po sběru. Bílá vína Crianza taktéž musí vyzrávat dvsa roky, ale v sudech jsou jen 6 měsíců.
  • Reserva červená vína musí vyzrávat minimálně 36 měsíců, z toho minimálně rok v dubových sudech. U bílých vín musí být minimální doba 24 měsíců, z toho 6 měsíců v sudech.
  • Gran Reserva červená vína vyzrávají 5 let, v dubových sudech musí být 2 roky. Bílá vína 4 roky a minimálně 1 rok v sudech.

Od ročníku 2018 mohou vinaři, poku splňují přísná pravidla, uvádět na etiketě název vinohradu -  Viñedo Singular (angl. Single Vineyard). Hrozny musí být sbírány ručně a pocházet minimálně z 35letého vinohradu a víno musí splnit degustační parametry.

el-coto-bodegas-vinarstvo-pohled.jpg

Největší španělské vinařství

El Coto je největším pěstitelem v oblasti Rioja. Vinařství vzniklo v roce v roku 1970 a soustředí se na výrobu kvalitných vín. Ve sklepech vinařství  leží více než 74 tisíc barikových sudů a každý rok se mění.

El Coto vlastní 730 ha vinohradů, nejvíce v oblasti Rioja Alavesa. Vína se dělí do kategorií: El Coto, Coto de Imaz, Coto Mayor, 875M a Coto Real. Vína s charakterem oblasti a s jelenem na etikete patří k tomu nejlepšímu ze Španělska.

el-coto-gran-reserva-vino.jpg  

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.