Zpět Detailní filtr
Zpět
Planeta je cesta přes Sicílii

Planeta je cesta přes Sicílii

Planeta je rodinný podnik působící na Sicílii už několik generací. Patří k němu pět usedlostí rozložených po celém ostrově.


blplaneta.jpg Rozlohou svých vinohradů o celkové ploše 390 hektarů patří ke středně velkým vinařstvím. Kromě produkce vína se firma věnuje na ploše 93 hektarů tradiční výrobce extra panenského olivového oleje. Ve svém portfoilu má hlavně vína IGT Sicilia, jedno víno zařazené jako DOC a jedno víno DOCG. 

Celkově produkuje 12 druhů tichých vín a 3 druhy olivového oleje. Vína jsou převážně odrůdová, ale najdou se tu i moderní kupáže pod „tajemným“ jménem La Segreta (v překladu tajemství) v bílé i červené podobě. 

Planeta_bl_8.jpg

Podnik začal svoji historii v 17. století na jihozápadě ostrova v Sambuca di Sicília, kde ve vinohradech Ulmo a Maroccoli s celkovou rozlohou 95 hektarů produkuje výlučně bílá vína. Víno Cometa, z odrůdy Fiano je typickým představitelem tradičního stylu. Zvučnost jeho jména dokazují i ocenění třech skleniček (pozn. tre bichieri) v prestižním italském průvodci Gambero Rosso.

Planeta_bl_6.jpg

Další víno, Alastro je spojení odrůdy Grecanico s odrůdou Chardonnay. Třetím vínem z této oblasti je čisté Chardonnay, které vyzrává v nových francouzských sudech, což jej obohacuje o lahodné barikové tóny.  V sousední oblasti Menfi se nacházejí vinohrady Dispensa a Gurra s celkovou rozlohou 165 hektarů. V této lokalitě se nejvíce uplatnily modré odrůdy. Syrah sa tu dodělává nejen v červené, ale i v růžové podobě.

Kvalitní DOCG

Další vína už tvoří kupáže.  Odrůda Merlot (95%) se sceluje v malém poměru s odrůdou Petit Verdot (5%) a víno Burdese (inspirované Bordeaux) tvoří směs odrůd Cabernet Sauvignon (70%) a Cabernet Franc (30%). Všechna uvedená vína tráví minimálně rok v novém francouzském sudu. V této oblasti se dodělávají už zmíněná vína značky La Segreta, pro která je charakteristická filozofie výhodného poměru kvality a ceny. Tvoří je scelení moderních a tradičních odrůd. Bílé La Segreta je kupáží odrůd Grecanico, Chardonnay, Viognier a Fiano. Červené La Segreta tvoří odrůdy Nero d´Avola, Merlot, Syrah a Cabernet Franc. 

Planeta_bl_5.jpg

Oblast Vittoria s rozlohou 35 hektarů se nachází na jihovýchodním cípu ostrova s původními modrými odrůdami ve výsadbě. Podnik Planeta sa věnuje hlavně dvěma z nich, a to odrůdě Nero d´Avola a Frappato. Víno Cerasuolo di Vittoria je jediným sicilským  vínem splňujícím status DOCG, když se vyrábí jako směs zmíněných tradičních modrých odrůd. 

Ruční sběr

Sousední oblast Noto ( 60 ha vinohradů), se nachází východně od Vittorie. Její produkce se zaměřuje na výrobu dvou vín. Prvním z nich je odrůdově čisté čisté Santa Cecilia z odrůdy Nero d´Avola, které rok vyzrává ve francouzském dubovém sudu. Druhým je sladké bílé Moscato di Noto DOC z odrůdy Moscato bianco. Vyrábí se přísně reduktivní technologií a svojí sladkostí je porovnatelné se slámovými víny.

Planeta_bl_2.jpg
 
Poslední oblastní je Etna, jejíž vinohrady Sciara Nuova se nacházejí na severních svazích známé sopky. Tyto vinice byly různými odrůdami vysazeny jen v roce 2007.

Planeta_bl_3.jpg

Rodinný podnik Planeta
se v současnosti angažuje i v oblasti ochrany prírody. Jeho součástí je 300 m2 solární panelů. Od roku 2009 spuštějí i centrum na zpracování obnovitelných biologických vedlejších produktů (výlisky z hroznů a oliv).

Planeta_bl_1.jpg

Vinařství Planeta je zapojeno i do projektu Virtus Vini, který zahrnuje sofistikovaný systém senzorů v závodech. Značka Planeta se v současnosti rozvíjí tak progresivně jako celá Sicilie.Svoji značku si buduje kromě vysoké kvality vín i díky perfektně zvládnutém marketingu. Tím se zviditelňuje už ve více než 65 zemích světa. 

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.