Zpět Detailní filtr
Zpět
Slovenské novinky pro jarní měsíce

Slovenské novinky pro jarní měsíce

Pavelka
Slovenská vinařství
Fundus Regius
Mrva & Stanko

Oslovili jsme slovenské vinohradníky, aby nám představili novinky pro tyto jarní měsíce. Všechny novinky naleznete již v prodeji. Podívejte se na novinky od Mrva & Stanko a Fundus Regius. Velkou pozornost si zaslouží 100-bodový Ryzlink z vinařství Pavelka!


 

Pavelka a výjimečný Rizling

Ryzlink rýnský je již několik let vlakovou lodí vinařství Pavelka, které patří k největším na svazích Malých Karpat.

Milan Pavelka: „Náš Ryzlink rýnský 2022 dostal od degustátorů na soutěži Biel Vinalia sto bodů, což je nejvyšší počet.

Zúčastnil jsem se spousty soutěží vín, ať už jako degustátor nebo s našimi víny, ale sto bodů nedostalo dosud na Slovensku a myslím, že ani v okolních zemích, žádné víno.

Stovka je maximum! Jedná se o odrůdové bílé víno, přírodně sladké. Na litr má devět procent alkoholu, 190 gramů zbytkového cukru a deset gramů kyselin.“

Víno: Ryzlink rýnský 2022 - Lahodné víno s nádhernou škálou vůní od lípy až po meruňky a ananas. Ideální víno pro milovníky sladkých přírodních vín.

 

Mrva & Stanko a mladá vína

Vladimír Mrva: „Ročník 2023 byl specifický. Z pohledu vinohradníka velmi náročný, silný tlak perenospory v období kvetení, čímž došlo v některých lokalitách k redukci úrody 30-40 i více procent. Z pohledu vinaře právě tato redukce úrody zvýšila kvalitativní parametry hroznů.

Ještě před Velikonocemi přijdeme na trh s kolekcí šesti mladých vín. Rád bych upozornil na dvě mladá vína Sauvignon Kryo a Silván zelený 2023. Sauvignon Kryo 2023 má krásnou ovocnou vůni angreštu, vinařské broskve s jemnou pikantní kyselinou. Víno je svěží, šťavnaté s ovocným profilem. Silvánské zelené je minerální, šťavnaté s pikantní kyselinkou. Ve vůni ovocné, zelené jablko, máslová hruška, zároveň i herbální. Víno typické a charakteristické pro Malé Karpaty. Kromě toho, v kolekci mladých vín bude Müller Thurgau, cuvée Muškát žlutý a Sauvignon, Pesecká Leánka a růžový Cabernet Sauvignon.“

Vína: Mrva & Stanko Muškát žlutý, Sauvignon cuvée 2022Mrva & Stanko Pesecká leánka, Mužla 2022

 

 

Fundus Regius a komplexní vína

Ryzlink rýnský Extra 2021 

Barbora Rakúsová: „Hrozny jsme sklízeli těsně po dušičkách. Rozinky byly už trošku sesušené a stonek už byl suchý a třásně velmi snadno odpadávaly. Hrozny byly v bezvadném stavu. Fermentace probíhala velmi pomalu při nízké teplotě. Na kvasinkách až 5 měsíců.“

Připomíná svého staršího bratra RR 2013 Extra. Podobně jako u předchůdce se "Extra" verze vyrábí jen v nejlepších ročnících. Omamná vůně citrónové trávy, medu a zralých meruněk. Komplexní a bohatý Ryzlink s vynikající strukturou a personalitou. Dokonale reflektuje svůj původ.

Cabernet Sauvignon Rosé 2022 

Barbora Rakúsová: „Ročník 2022 byl u nás extrémně suchý, hrozny při sklizni v polovině října byly ve výborném zdravotním stavu. Delší macerace na slupkách se projevila výraznou růžovou barvou pro rosé.“

Nádherné a komplexní rosé jaké se vyskytuje na Slovensku velmi zřídka. Intenzivní a zároveň působivě přirozené se strukturou červených vín, ale s finesou bílých. Dlouhá a jemně kořeněná dochuť se špetkou skořice a bílého pepře.

Obě vina mají certifikovaný nízký obsah histaminů.

 

 

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.