Zpět Detailní filtr
Zpět

Prosecco v limitované akci -25%. UKÁZAT PROSECCO

Víno jako růže

Víno jako růže

Víno, které bylo navrženo tak, aby bylo krásné. Dno láhve Gérard Bertrand Coté des Roses má tvar kvetoucí růže a jeho vrchní část je uzavřena jedinečným skleněným uzávěrem. Bílé, růžové nebo červené, celá kytice vín, která jsou unikátní svým designem a také chutí.


cotedesroses.jpg Sommeliér hodnotí Coté des Roses

Náš sommeliér se podíval na růžové víno z Languedocu z vinařství Gerard Bertrand ve tvaru růže. Jaké je? Přečtěte si jeho zápisky.

„Francie je domovem nejkvalitnějších růžových vín na světě, takže konkurence je neuvěřitelně velká a pozorně sledovaná majiteli restaurací, sommeliéry a obchodníky (a to nejen v létě!). Růžová vínna z Languedocu představují 12 % podíl celé oblasti. Často se přirovnávají růžovým vínům z Provence. V mnohých případech se při zpracování používá také malé množství bílých odrůd, ty jsou sporadicky vysázeny společně s modrými.

gerard-bertrand-cote-des-roses-kytice-trojice.jpg

Degustované víno Coté des Roses vzniklo jako skvělý marketingový nápad. Láhev má tvar růže a jejím autorem má být student umělecké školy. K rosé (Grenache, Cinsault, Syrah) přibylo bílé (Grenache Blanc, Rolle, Viognier) a červené (Syrah, Grenache, Mourvedre). Odrůdy sa sbíraly a zpracovávaly průběžně, podle zralosti. Hrozny byly před šetrným lisováním zchlazeny. Po fermentaci a jemném čištění lahvované s efektním a praktickým skleněným uzávěrem. Palec nahoru za láhev.

Osobní preference při hodnocení ovlivňuje i způsob a styl nastavení každého jednotlivce. Výhodu mají ti, kteří si formovali názor na rosé i s přispěním vín ze Středomoří, Rhôny, Burgundska nebo údolí řeky Loiry.“

  • Vzhled: Jemná, téměž "typicky stydlivá" růžová barva.
  • Vůně: Delikátní, neafektovaná s ovocným projevem a bylinkovo – květinovým vánkem.
  • Chuť: Suchá, ovocná. Svěží a něžná s broskvovým pohlazením. Grepovo – minerální závěr. Středně dlouhá dochuť.

Rastislav Šuták, sommeliér WinePlanet.cz a Corner & Co.

cotedesroses2.jpg

Francouzské vinařství Gerárd Bertrand

Nebýt rodinného vinařství (víc jak 400ha vinic), asi by se těžko hledal velvyslanec oblasti Languedoc pro svět. Gérard Bertrand úspěšně spojuje víno s turismem, grastrnomií a kulturou. Vlivná doména jižní Francie se prosazuje také v kolekci velkolepých vín regionu.

Gérard Bertrand zažíval první dotyky s vínem od dětství. Jako syn vinaře neměl naštěstí moc na výběr. Po sportovní kariéře přesedlal k vínu. Portfolio usedlostí s křížem Vizigótů na etiketě zahrnuje kromě jiných i Domaine de Cigalus, Domaine de Villemajou a skvělé Chateau L'Hospitalet. Výsledkem hodnotového vývoje je postupný přechod k biodynamickým principům hospodaření. Doména nabízí zajímavou kolekci vín starších ročníků a v dobrých cenách.

Oblast Languedoc zažívá renesanci ve světě vína. Je domovom mnohých, téměř kultivních vinařství a vín, navíc nabízí vína vysoké kvality z každého stylu, od šumivých po fortifikované. S vlastní klasifikací, která už dnes zhodnocuje a upřednostňuje kvalitu, na základě široké škály půdních profilů a tradičních odrůd.

gerard-bertrand-cote-des-roses-kytica-v.jpg  

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.