Cenové hity týdne

right-arrow
Zpět Detailní filtr
Zpět
Velikonoční vinné tipy od slovenských vinařů

Velikonoční vinné tipy od slovenských vinařů

Pavelka
Slovenská vinařství
Mrva & Stanko
Párování jídla a vína

Každá rodina má své vlastní velikonoční menu. Vaří se uzené šunky, připravují nádivky s bylinkami nebo nadýchaný piškotový beránek. K tomuto svátku jednoduše patří dobré jídlo a pití. Dokonalé gurmánské výtvory si žádají i správně zvolené víno. Užijte si párování velikonočních jídel se slovenskými víny.

Připravte se na velikonoční svátky s kvalitními víny ze Slovenska. Výběr vín somelierky.

Inspirujte se na blogu: Slovenská vína na Velikonoce


Vinařství Mrva & Stanko – Vladimír Mrva

„Ještě před Velikonocemi vycházíme na trh s kolekcí šesti mladých vín. Rád bych upozornil na dvě mladá vína Sauvignon Kryo a Silván zelený 2023. Sauvignon Kryo, jak už název říká, víno bylo zpracováno technologií kryomacerace. To znamená, že hrozny, které přišly do vinařství, byly odstopkované, zchlazené na 2 °C, macerované dvanáct hodin a druhý den lisované. Kvasilo při teplotě 10-12 ° C. Cílem kryomacerace je zvýšit odrůdový a aromatický profil vína. Sauvignon Kryo 2023 má krásnou ovocnou vůni angreštu, vinařské broskve s jemnou pikantní kyselinou. Víno je svěží, šťavnaté s ovocným profilem.

Druhým vínem je Silvánské zelené 2023 z Malokarpatské vinohradnické oblasti. Tato odrůda patří k nejstarším odrůdám v Evropě, ale u nás se pomalu vytrácí z vinohradů. Jsme rádi, že se nám podařilo v letošním ročníku vyrobit právě Silván. Jedná se o víno minerální, šťavnaté s pikantní kyselinkou. Ve vůni ovocné, zelené jablko, máslová hruška, zároveň i herbální. Víno typické a charakteristické pro Malé Karpaty.

Kromě toho, v kolekci mladých vín bude Müller Thurgau, cuvée Muškát žlutý a Sauvignon, se kterým jste se setkali již loni. Také Pesecká Leánka a samozřejmě náš typický představitel růžových vín Cabernet Sauvignon Rosé, který se výborně kombinuje s tradiční velikonoční holkou. My ji připravujeme z pečiva, vajíček a uzeného masa.“

TIPY na vína: Mrva & Stanko Muškát žltý, Sauvignon cuvée 2022Mrva & Stanko Cabernet Sauvignon rosé, Vinodol 2022

Vinařství Pavelka – Katarína Vengová

„Pití vína u nás začíná na Velký pátek s Ryzlinkem vlašským. Na sváteční bílou sobotu si po pozdním obědě dáme slovenské tvrdé, zrající sýry. K nim si dopřejeme Veltlín zelený, pokračujeme Rulandským bílým až po Ryzlink rýnský. Bereme to jako ochutnávku našich vín z předchozího roku v kruhu rodiny. Tečku tvoří Pálava a Tramín.

Tím, že Velikonoce je svátek jara, jehněčí je nedílnou součástí svátků. Samozřejmě na začátku nás čeká nedělní stůl s velikonočním servisem a náš sekt Blanc de Blancs. Na velikonoční nedělní oběd se u nás podává pečené jehně s nádivkou a slepičí vývar. K jehněčímu se hodí Veltlínské zelené. K dezertu (maminka pověstná banánová roláda) si dáme sladký Ryzlink rýnský (první sto bodové víno v Československu).“

TIPY na vína: Pavelka Rizling vlašský 2022Pavelka Veltlínske zelené 2022

Vinařství Karpatská Perla – Margita Šebová

„U nás o Velikonocích nesmí na stole chybět slané palačinky mé mámy Margity Zárubové. Připravíte si klasické palačinky a potřete je bešamelem z zakysané smetany a koření (stipka štiplavé papriky, chilli, sůl, mletý pepř). Na potřenou palačinku položíte tři plátky šunky a hrubší pásek sýra. Palačinku zavinete na plosko. Nakonec palačinky obalíte v trojobalu a vysmažíte. Podáváte se zeleninovým salátem. K němu si otevřeme láhev mladé, růžové Frankovky.“

TIP na víno: Karpatská Perla Frankovka modrá 2022

 

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.