Zpět Detailní filtr
Zpět
Oceňovaný sladký Ryzlink od Pavelky

Oceňovaný sladký Ryzlink od Pavelky

Pavelka
Slovenská vinařství

Právě teď vinařství Pavelka přichází se svým novým sladkým vínem odrůdy Ryzlink rýnský 2022, který už stihl zaujmout na několika slovenských soutěžích. Při této příležitosti jsme si popovídali s panem Milanem Pavelkou, který už několik desetiletí stojí v čele vinařství.


 

Pane Pavelko, můžete nám prozradit, jak vzniklo toto přírodně sladké víno Ryzlink rýnský 2022? Odkud pochází hrozny a stručně popsat jeho výrobu?

V našem vinařství máme několikaleté zkušenosti s výrobou sladkého vína. Vyrobili jsme první ledové víno na Slovensku, které získalo v Košicích vysoké hodnocení na slavnosti vína Casové Košice (rok cca 2008 -2009).

Hrozny pocházejí z našich vinic z více honů v Pezinku. V Pezinku je obrovský tlak zvěře, hrozny by nevydržely do mrazů. Přistoupili jsme tedy k výrobě rozinkového vína. Velmi důležité při výrobě sladkých vín je zbytkový cukr, kyseliny a alkohol, který jsme museli průběžně kontrolovat a přechutnávat.

Dá se říci, že je to práce všech zúčastněných sklepních, se mnou, mým synem Michalem, i s dcerou Katkou.

Přečtěte si blog Slovenské novinky pro jarní měsíce

 

Jaké parametry má toto víno? Jaký je jeho potenciál pro zrání?

Náš přírodně sladký Ryzlink rýnský má 9% obj. alkoholu, 195 g/l zbytkového cukru a 10 g/l kyselin. Potenciál? Pokud bude skladován ve vhodných podmínkách, jeho životnost odhaduji 10 – 20 let.

Proč by si měl zákazník koupit právě váš sladký Ryzlink?

Protože je to skvost, který ocenili i degustátoři v komisi ve Velkém Bíli nejvyšším hodnocením 100 bodů.

Jaký pokrm byste nám k němu doporučili?

Ke všem dezertům a sýrům od tvrdých až ke zrajícím.

Jaká ocenění zatím získal?

Zatím získal šampiona ve Vinném, zlatou medaili v Modre a ve Velkém Bíli získal 100 bodů.

Děkujeme za rozhovor.

Rodinné vinařství Pavelka vzniklo v Pezinku v roce 1995. V čele stojí vinař Milan Pavelka spolu se synem Michalem. Pod Malými Karpaty obhospodařují více než padesát hektarů. Z nich pochází hrozny, které tvoří základ pro tradiční vína s charakterem malokarpatské oblasti. V roce 2000 uvedlo vinařství na slovenský trh unikátní červené cuvée Paves ao rok později i jeho bílou verzi. Vinařství patřilo k prvním, kteří uvedli na trh ledová a přívlastková vína. Od roku 2015 vinařství vyrábí svůj sekt Pavelka Sekt Blanc de blancs. „Život je příliš krátký na to, abychom pili špatné víno“ zní motto rodiny, které nejlépe vystihuje jejich vína.

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.