Zpět Detailní filtr
Zpět

Prosecco v limitované akci -25%. UKÁZAT PROSECCO

Víno může být přínosné pro zdraví

Víno může být přínosné pro zdraví

Ve světě bylo publikováno několik studií, které se zaobíraly vlivem alkoholu na naše zdraví. Alkohol samotný není zdraví prospěšný spíše škodlivý. Víno patří mezi alkoholické nápoje, ale obsahuje až 85 % vody a několik prospěšných látek a proti střídmé pití vína může být přínosné.
 


Počítačový chemik Martin Smieško pracuje na univerzitě v Bazileji v oblasti výpočtové farmacie. Jeho tým publikoval před pár dny studii, v níž zkoumali téměř 700 miliónů sloučenin na jejich schopnost inhibovat (snížit aktivitu) jeden z významných enzymů nového koronaviru.

Tým navíc identifikoval jednu aktivní sooučeninu přírodního původu. Jde o taxifolin, látku ze skupiny flavonoidů, který se mimo jiné přirozeně vyskytuje v čokoládě, víně a zeleném čaji.

 

Jde o flavonoid, o němž je známo mnoho údajů, včetně toxicity. Několik let po odeznění SARS-CoV-1 lidé testovali flavonoidy a zjistili, že by mohli inhibovat tuto proteázu,“ vysvětlil vědec.

Foto: Struktura proteázy nového koronaviru, která má v aktivním místě navázaný inhibitor taxifolin. Zdroj – archiv M. Smieško

Hrozny plné vitamínů a antioxidantů

Hrozny obsahují bodu, vlákninu, draslík, kyselinu listovou, vitamín C, E a vitamíny B. Čerstvé hrozny se vyznačují vysokým obsahem bioflavonoidů, polyfenolů, ale i karotenoidů s antioxidačními a protizápalovými vlastnostmi. Hrozny obsahují velmi potřebný antioxidant resveratrol. Nachází se ve slupce hroznů a poskytuje nám ochrannou funkci před vnějšími bakteriemi.

Pohár vína dobrý pro mozek

Sklenice vína snižuje pravděpodobnost infarktu a zabraňuje rozvoji neurologických chorob. Víno udržuje mozek starších žen v kondici. Francoužští vědci tvrdí, že ženy nad 50, které pijí 2 sklenice vína denně, dosáhly v IQ testech vyššího skóre než ženy, které víno nepijí. Lidé, kteří pijí 2 sklenice vína denně, si snižují pravděpodobnost zanášení cév v dolních končetinách. Víno zlepšuje cirkulaci krve v organismu, roztahuje cévy a zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu.

Střídmé pití vína je základ

Střídmé pití vína nemá negativní vliv na organismus. Víno je nejvhodnější partner k jídlu, ne proto, aby zvyšoval jeho objem, ale aby zpomaloval konzumaci jídla a jeho trávení. Je důležité, aby víno bylo kvalitní, suché, zdravé, vyrobené z hroznů, které byly pěstovány v BIO režimu.

 

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.