Zpět Detailní filtr
Zpět

Prosecco v limitované akci -25%. UKÁZAT PROSECCO

Sauvignon Blanc – odrůda vína, která má v květnu svátek

Sauvignon Blanc – odrůda vína, která má v květnu svátek

Villa Maria

U nás je první květen svátkem práce, určitě si mnoho z vás pamatuje na průvody a červené šaty. Ve světě, hlavně na Novém zélandu, tento den patří odrůdě Sauvignon Blanc, která zde našla druhý domov. Vyberte si u nás Sauvignon a oslavte Mezinárodní den Sauvignon Blanc.


Původem z Francie

Sauvignon Blanc patří momentálně k nejoblíbenějším bílým odrůdám, která je snadno rozpoznatelná a komunikativní. Domovem této odrůdy je Francie, oblast Bordeaux a údolí řeky Loiry.

Sauvignon a Semillon jsou typickými odrůdami bílých vín v Bordeaux. Nejvýznamnějšími apelacemi jsou Entre-Deux-Mers, Graves, Pessac-Léognan (suchá vína ze Sauvignon Blanc, Semillon a Muscadelle, zrající ve francouzských dubových sudech), Sauternes a Barsac (sladká vína). Bílé Bordeaux je plnější a komplexní, vyzrává ve francouzských dubových sudech.

Vynikající Sauvignon Blanc nabízí údolí řeky Loiry - apelace Sancerre, Pouilly-Fumé nebo Touraine. Tyto oblasti produkují vína s minerálním a kouřovým charakterem, což je projevem půdy s vyšším obsahem vápence. Vína leží déle na kvasinkách, popřípadě vyzrávají v dubových sudech. Sauvignon z těchto oblastí má dlouhý potenciál zrání.

 

TOP Sauvignony z Nového Zélandu

Druhou největší vinařskou oblastí pro Sauvignon Blanc je Nový Zéland - Marlborough, která v roce 1990 zaznamenala celosvětový boom ve vinařském světě. V Marlborough se Sauvignon pěstuje na těžších půdách s orientací sever-jih a místní Sauvignon mají výrazný herbální projev, v hroznech se zachovávají pyrazíny.

Dalšími významnými producenty odrůdy Sauvignon Blanc jsou: Austrálie (Margaret River, Tasmánie), Chile (Costa Areas), Severní Amerika, Kalifornie (Napa Valley), Jižní Afrika (Stellenbosch, Consantia a Elgin), Itálie (Collio, Alto Adige), Španělsko (Rueda), Rakousko (Steiermark), Argentina (Patagonie). Pěstuje se i na Slovensku, ve Švýcarsku, v Izraeli, Turecku, Číně, Mexiku ...

 

 

Osvědčená chuť Sauvignonu Blanc

Sauvignon Blanc je bezpečná odrůda z Nového Zélandu. Hosté v restauraci si ho objednávají s tím, že přesně vědí, co dostanou. Lehké, svěží víno s "crispy" kyselinkou postavené na ovoci jako broskve, angrešt, bezinky, černý rybíz doplněné jemně herbální tóny zeleného hrášku nebo chřestu. V posledních letech někteří novozélandští vinaři přecházejí z komerčního typu Sauvignonu k novým komplexnějším typům. Vinohrady jsou v organickém režimu a při výrobě vín snižují obsah síry ve víně téměř na minimum.

Sauvignon Blanc je výborným společníkem gastronomie, ať už na jaře nebo v létě ke grilovaným rybám, zelenině, ke kozímu sýru, k chřestu s holandskou omáčkou. Plnější Sauvignony z Bordeaux se snoubí s tmavou treskou, rizotem s lanýži nebo s domácí drůbeží. Vína z Loire se výborně hodí k sýrové quiche Lorraine, slávky na bílém víně, jehněčímu na rozmarýnu nebo k lokálním sýrům.

První máj na Novém Zélandu je mezinárodním dnem Sauvignon Blanc. Vinaři jsou vděční za úrodu a sklizeň, setkávají se a oslavují se svými zaměstnanci a milovníky této odrůdy. Na dálku se můžete k nim přidat a oslavit tento den s výběrem vín odrůdy Sauvignon z našeho portfolia.

 
Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.