Zpět Detailní filtr
Zpět

Prosecco v limitované akci -25%. UKÁZAT PROSECCO

Vepřová panenka s omáčkou a TIP na víno Emiliana

Vepřová panenka s omáčkou a TIP na víno Emiliana

Párování jídla a vína
Emiliana

Panenka je nejhubenější vepřové maso, které se stále častěji objevuje v restauracích v jídelním lístku. Lenka k panence připravila omáčku z pečených červených paprik a výborné škvarkové krokety. K tomuto pokrmu doporučuji červené víno z vinařství Emiliana Salvaje BIO 2022.


 

Vepřová panenka s omáčkou z pečených paprík, škvarkové krokety 

Čas přípravy: 1 hodina, počet porcí: 4

Recept připravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno doporučila someliérka Denisa Šutáková. 

Inspirujte se dalšími recepty na našem blogu.

 

Ingredience
800 g vepřové panenky
barevný pepř v mlýnku 
mořská sůl v mlýnku 
olivový olej
Na omáčku 
3 červené větší kápie 
1 cibule
3 stroužky česneku (neloupané)
2-3 větvičky čerstvého tymiánu 
sůl
mletý černý pepř 
100 ml hovězího vývaru
Škvarkové krokety 
300 g brambor  
50 g mletých škvarků
sůl
1 vejce
hladká mouka 
panko strouhanka 
mikro bylinky

Postup 

1.  Jako první si vytáhneme z chladničky panenku. Umyjeme a osušíme, očistíme od blan.

2. Ochutíme solí a mletým barevným pepřem. Necháme ji alespoň 30 minut odpočívat na kuchyňské desce.

3.  Zatím si uděláme omáčku z červených paprik - Červené papriky rozkrojíme na poloviny, očistíme od semínek a poklademe je do zapékací mísy kůží nahoru.

4. K nim vložíme stroužky česneku ve slupce, nakrájenou cibuli na kolečka, tymián. Osolíme a opepříme.

5. Vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme asi 30 minut. Mezi tím si dáme vařit brambory ve slupce na krokety.

6. Z upečených paprik odstraníme slupky, nakrájíme je na menší části a přendáme do větší misky spolu s upečenou cibulí a česnekem.

7. Pomalu přiléváme vývar a s ponorným mixérem mixujeme. Vznikne nám jemná papriková omáčka.

8. Uvařené brambory necháme vychladnout. Brambory oloupeme, nastrouháme na tenkém struhadle a vložíme do misky.

9. Přidáme k nim mleté škvarky a 2 lžíce hladké mouky, sůl podle chuti. Z bramborové směsi vytvoříme větší kuličky.

10. Obalíme je ve vajíčku a panko strouhance. Na rozehřátém oleji vysmažíme dozlatova.

11. Na druhé rozehřáté pánvi si opečeme panenku ze všech stran asi 5 minut a vložíme do alobalu. Necháme 10 minut odpočívat a můžeme podávat.

Servírování - Na mělký talíř vložíme krokety, omáčku a panenku. Posypeme mikro bylinkami.

Kapie je odrůda papriky, která disponuje množstvím cenných látek, vyznačuje se o trochu tenčí slupkou, podlouhlejším tvarem a také výrazně sladší chutí. Svůj původ má ve Střední Americe, na evropský kontinent ji společně s rajčaty a bramborami dovezl Kryštof Kolumbus. Zajímavostí je, že Evropané si nejprve konzumovali čerstvé plody, až později začali sušenou a rozemletou papriku používat jako koření. Je dokázáno, že 150 g červené papriky dodá organismu denní doporučenou dávku betakarotenu. S paprikou můžete bojovat proti kornatění cév. Látky v paprice působí na zlepšení pružnosti kůže a zpomalují vznik vrásek, obecně působí preventivně proti rakovině.

Sommeliérka doporučuje vhodné víno 

Obecně se syrová paprika nejlépe hodí k bílému nebo růžovému vínu. Grilovaná nebo pečená červená paprika se lépe kombinuje s červeným vínem, ale to není přísné pravidlo. Červená paprika má výraznější chuť, přičemž během pečení získává sladkost. Smažené škvarkové krokety jsou bohatší na tuky. K nim doporučuji víno s vyšší aciditou, které redukuje bohatost pokrmu. Všechny tyto aspekty splňuje červené víno Salvaje z chilského organického vinařství Emiliana. S vepřovou panenkou s omáčkou z pečených paprik a škvarkovými kroketami tvoří skvělou kombinaci chutí. Zajímavé spojení modré odrůdy Syrah si dobře rozumí s bohatší úpravou panenky s omáčkou a bílá odrůda Roussanne (5%) svojí svěží kyselinkou redukuje tuk kroket.

Doporučení sommeliérky:

Emiliana Salvaje Syrah Roussanne BIO 2022

Hrozny pocházejí ze čtyř vybraných parcel vinice Quebrada v Casablance, severně od Santiaga. Vinohrad pozitivně ovlivňován prouděním chladného vzduchu z Tichého oceánu. Spolu se štěrkovou půdou a písčitým reliéfem umožňují růst hlubokému kořenovému systému. Klimatické podmínky příznivě přispívají k ekologickému pěstování révy. Hrozny se po vícenásobné selekci šetrně zpracují a následně přirozeně fermentují v nerezových nádržích, společně bez přidání oxidu siřičitého. Po fermentaci vyzrává 5 měsíců v betonových, kónických nádobách. Unikátní víno s hlubokou, intenzivní barvou. Vůně je složena z tónů bobulového ovoce, černých oliv a bylinek. Chuť působí šarmantním dojmem se spoustou vitality a přirozeným projevem. Dlouhý, minerální závěr. Víno na eshopu. Víno na eshopu.

 

Vinařství Emiliana

Emiliana je největší organické chilské vinařství. Vlastní 1 550 ha certifikovaných vinic. V roce 1986 bylo založeno Rafaelem a Juanem Guilisasti. Vinice se nacházejí v oblastech Maipo, Colchagua, Casablanca, Bio-Bio, Cachapoal a Limary, jsou ovlivněny pacifickým proudem a pohořím And. Konzultantem vinařství je Álvaro Espinoza. Emiliana vyrábí vína ve více kategoriích. Základní řada Adobe, Novas, následovaná prestižními víny Gê a Coyam. Gê z ročníku 2001 bylo prohlášeno za nejlepší víno Jižní Ameriky v kategorii biodynamic.

 
Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.